Adımların Eğitim Olsun #destekleokusun

46. İstanbul Maratonu’nda adımlarını Genç Hayat Vakfı ile at, zorlu yaşam koşulları nedeniyle eğitimden kopma riski altındaki çocuklara destek ol.

Çocuk işçiliği, eğitim çağındaki birçok çocuğun akranlarıyla eşit koşullarda eğitime erişmesini engelliyor. Türkiye’de çocuk işçilerin %30,8’i ve 5-14 yaş arası çocuk işçilerin %64,1’i tarımda çalışıyor. Okul çağındaki mevsimlik tarım işçisi çocuklar, her yıl Nisan-Ekim ayları arasında Türkiye’nin farklı hasat bölgelerine göç ediyor ve eğitim-öğretim yılının 3’te 1’ine dahil olamıyor (TÜİK, 2019). Mevsimlik tarım işçisi çocukların neredeyse yarısı eğitimden tamamen kopma riski altında bulunuyor. 

Zorlu yaşam koşullarından en çok etkilenen konuların başında eğitim geliyor!

Mevsimlik tarım işçiliği döngüsünü kırmak, yukarıdaki verilere bakıldığında, Türkiye’de birçok çocuğun eğitime katılması, akranları gibi bilgi edinme ve beceri geliştirme imkanı bulması ve daha iyi koşullarda yaşama umuduna sahip olması anlamına geliyor.

Bugüne kadar yüzlerce dezavantajlı çocuğa eğitim bursu verdik; şimdi de 46. İstanbul Maratonu’nda çocukların eğitime erişimlerini desteklemek için bir araya geleceğiz. Hedefimiz adımlarımızı en az 160 çocuğun eğitimini desteklemek için atmak. 

Bir gencin bir yıllık toplam bursu 13.500 TL’dir.

46. İstanbul Maratonu'na Nasıl Katılabilirsin?

Son Tarih: 18 Kasım
Formu Doldur
Son Tarih: 18 Kasım
Son Tarih: 14 Ekim
İstanbul Maratonu'na Kaydol
Son Tarih: 14 Ekim
Son Tarih: 18 Kasım
İyilik Peşinde Koş Kampanyanı Oluştur
Son Tarih: 18 Kasım
İstersen Antrenmanlara Katıl

Nasıl Destek Olabilirsin?

Koşarak Destek Ol: Maratona katılarak vakfımız adına koşabilir ve bağış toplayabilirsin.

Bağış Yaparak Destek Ol: Web sitemiz üzerinden bağış yaparak çocuklarımızın eğitimine katkı sağlayabilirsin. 

Gönüllü Ol: Etkinlik gününde standımızda görev alarak kampanyamızı tanıtmaya yardımcı olabilirsin. 

#destekleokusun sloganıyla yola çıktığımız bu maratonda, her bir adımımızla çocuklarımızın hayatına dokunacak ve onların eğitimle aydınlanan bir geleceğe sahip olmalarını sağlayacağız. Birlikte, daha parlak ve umut dolu yarınlar için adımlar atalım.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Koşuyla İlgili

46. İstanbul Maratonu 3 Kasım Pazar günü gerçekleşecek. 

Maraton koşusu 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün gişelerinin yaklaşık 250 metre gerisinden başlar.

Buradaki linkten Genç Hayat Vakfı Koşucu formunu doldurarak;
https://maraton.istanbul/ linkinden de kaydınızı oluşturup koşu kategorinizi seçmelisiniz.

Kategorilerden dilediğinizi seçerek istediğiniz kadar koşabilirsiniz. Ne kadar çok ya da ne kadar hızlı koştuğunuz değil, desteğiniz ve katılımınız önemli. O yüzden dilediğiniz zaman koşuyu bırakabilirsiniz.

Adımlarınızı çocukların eğitiminin desteklenmesi konusunda farkındalık oluşturmak için atıyorsunuz. Bu kapsamda açacağınız kampanyalar aracılığıyla gelecek desteklerin çocuklarla buluşmasına vesile olacaksınız.

Elbette. Çünkü yürürken de yine çocukların eğitimi için adım atıyor olacaksınız.

Kampanyalarla İlgili 

Detaylı bilgi ve kampanya rehberimizi incelemek için tıklayınız.

Bunun için kişisel sosyal medya hesaplarınızı kullanabilirsiniz. Ayrıca whatsapp, telegram ve e-mail gibi birebir tanıdıklarınıza ulaşabileceğiniz mecraları tercih ederseniz; geri dönüşün daha fazla olduğunu göreceksiniz.

Ayrıca her türlü sorunuz için de bizimle iletişime geçebilirsiniz: Arzu Aleyna Dursun – Kaynak Geliştirme Sorumlusu [email protected]

Ödeme sisteminde bağışçı isterse adını ve bağış yaptığı miktarı gizleyebilir.

Fitre ve zekat olarak yapılan bağışlar başka hiçbir yere harcanmayıp direkt olarak muhtaç durumda olan çocuklara burs olarak gidiyor.

Evet havale/EFT olarak bağış yapılabilir.

Burslarla İlgili

Çocukların mevsimlik tarım işçiliği döngüsünden çıkarak eğitime katılımını teşvik edecek çalışmalar yapıyoruz. Farklı hasat bölgelerine giderek yaz atölyeleri gerçekleştiriyor, eğitime erişemeyen çocukların gelişimlerini destekleyici aktiviteler yapıyor ve okula devam eden çocuklara yıl boyunca burs desteği sağlıyoruz. Böylelikle tarım işçisi çocukların eğitimle bağlarının kopmasını ve yoksulluk döngüsü içinde kalmalarını engellemeye çalışıyoruz.

Yazın hasat bölgelerinde gerçekleştirilen eğitim faaliyetleri; çocukların öncelikle ağır iş koşullarından, hastalanma-yaralanma riskinden uzak tutulup eğitime geri kazandırılması hedefiyle düzenleniyor. Çocukların yaşadıkları bölgelere gidilerek; vakfın hazırladığı Yaz Etkinlik Kitapları ve eğitim kitleri dağıtılıyor. Çocukların geri kaldıkları okul dersleri işleniyor ve eksikleri tamamlanıyor. Aynı zamanda hijyen, sosyal mesafeli etkileşim, birlikte üretme ve hayal kurma, beden perküsyonu eğitimleri gerçekleştiriliyor; STEAM, mimarlık, robotik ve kodlama gibi konular işlenerek 21. yüzyıl becerileri edinmeleri sağlanıyor.

13.500 TL ile mevsimlik gezici tarım işçiliğindeki 1 çocuğa, toplam 1 yıl
boyunca destek oluyoruz. 

Burslar direkt olarak çocukların veya velilerinin hesaplarına yatırılıyor. Yıl içinde okullar üzerinden veya birebir olarak iletişimde kalmaya devam ediyoruz. Hem çocuklar ve velilerinden karne bilgisi alıyor, hem de okullar üzerinden ayrıca kontrolünü sağlıyoruz.

Burs alan çocukların okullarıyla eğitim-öğretim yılı içinde iletişimde kalarak, okullardan düzenli aralıklarla devamsızlık bilgilerini alıyoruz. Okula devam etmeyen çocukların bursları kesiliyor. Bu sayede çocukların okula devamlılığı sağlanıyor.

Tavsiye Edilen Yazılar